Pekka Helin suunnittelee Suomen ensimmäiset pilvenpiirtäjät

/

Kansainvälisesti tunnettu suomalainen arkkitehti Pekka Helin vastaa Helsingin Kalasatamaan nousevan kahdeksan tornitalon kokonaisuuden, REDIn, arkkitehtuurista. Paineet ovat kovat kokeneellekin arkkitehdille, sillä esikuvia korkeista rakennuksista ei Suomesta juurikaan löydy. 

Missä kerroksessa REDIn arkkitehti itse asuisi, jos saisi päättää?

”Asuisin ylimmissä kerroksissa, jos siihen olisi mahdollisuus. Pidän avarista maisemista ja vuosia purjehtineena merestä”, Pekka Helin toteaa.

132 metrin korkeuteen kurottava REDI ei ole mikä tahansa kerrostalo. Se vaatii suunnittelijaltaan tarkkuutta ja ymmärrystä Suomessa ennennäkemättömien tornitalojen toimivuudesta. Rakenteiden tulee kantaa loppuun asti, sillä tornitalojen julkisivuja tai rakennusteknisiä virheitä ei noin vain korjailla jälkikäteen.

Tornitalojen suunnittelussa lähtökohtana ovat Helinin mukaan olleet alueelle muodostuvat loistavat joukkoliikenneyhteydet ja palvelut sekä kova pula asunnoista.

REDIn kahdeksan tornia muodostavat kokonaisuuden, jonka sisään jää Itäväylän päälle rakennettava viherkansi. Helinin ja SRV:n suunnittelema Kalasataman silta mahdollistaa runsaan asuntorakentamisen koko korttelin alueelle, jolloin uusia asuntoja voidaan rakentaa noin 2 000 ihmiselle.

”Halusimme luoda itäiselle kantakaupungille uuden identiteetin, mutta samaan aikaan suunnitella asuntoja mahdollisimman monelle asukkaalle. Tornitalot olivat tässä avainasemassa, sillä ne ovat paitsi näyttäviä, myös kaupunkialaa tehokkaasti säästäviä”, Helin sanoo.

Jatka lukemista >